Martine herinnert

VOOR  en DOOR JEZELF

Je gevoelens onder woorden brengen: we staan er vaak niet bewust bij stil. En we nemen er niet altijd de tijd voor. Totdat we geconfronteerd worden met een afscheid van een dierbare. Dat dwingt ons om stil te staan bij de liefde die we voor elkaar voelen. Bij wat we voor elkaar betekenen. Graag help ik jou hierbij als uitvaartspreker, adviseur en coach bij afscheid en als schrijver.   

Dit kan op verschillende momenten,

namelijk een gesprek bij leven, een gesprek voor later,

en een gesprek voor nabestaanden of speciale herinneringsmomenten.

Gesprek voor nabestaanden

Direct na het overlijden

Mogelijk bevind je je momenteel in een emotionele achtbaan, omdat je afscheid nam van je geliefde. Je weet even niet meer waar je moet beginnen, wat je moet doen, wat je wilt zeggen....
Hoe nu afscheid te nemen van degene die jou zo na aan het hart staat, waar je lief en leed mee hebt gedeeld?
In deze stressvolle en emotionele week help ik je graag om jouw gedachten en herinneringen weer helder te krijgen.

In een aantal gesprekken keren we terug naar je geliefde. Wie was hij of zij? Welke karaktereigenschappen zijn typerend? Waar hield je geliefde van? Wat vond hij of zij belangrijk in het leven? En eveneens belangrijk: wat heeft jouw geliefde voor jou betekend? Hoe waren jullie verweven met elkaar?

Aan de hand van verschillende vragen, ga ik samen met jou, allerlei herinneringen aan je geliefde ophalen. Uit al die mooie verhalen en herinneringen ontspint zich dan vanzelf een rode levensdraad. Misschien komen we ook nog wel tot een persoonlijk symbool dat jouw geliefde karakteriseert. Die rode draad (en een symbool) gebruiken we dan als basis van de afscheidsceremonie.

Ik help je graag met het schrijven en/of uitzoeken van teksten. En als je wil, kan ik ook behulpzaam zijn bij het vinden van passende muziek en beeldmateriaal. Ik kan teksten voor je uitspreken tijdens het afscheid, maar ook familieleden of vrienden kunnen dit doen. Misschien vind je het ook wel fijn om zelf iets te doen tijdens de afscheidsceremonie. Alles is goed en (bijna) alles kan. En uit eigen ervaring weet ik dat je op deze moeilijke momenten heel veel sterker bent, dan je zelf denkt.

Wil je meer informatie? Bekijk mijn herinnernieuws, mijn tarieven of neem direct contact met mij op.

Gesprek bij leven

Het zit in onze aard om vooruit te kijken. Plannen te maken voor de toekomst, die er in onze beleving vaak rooskleurig uitziet. Maar wat als dat niet meer kan? Als je bijvoorbeeld hebt gehoord, dat je ongeneeslijk ziek bent? Of dat je weinig familie hebt en hen of vrienden niet wilt belasten met het regelen van je uitvaart. 

In zo'n geval kan het helpen om zelf de regie te nemen. Om je eigen uitvaartwensen te bespreken en vast te leggen. Ik help je daarbij graag. In één of meerdere gesprekken leggen we vast hoe jij je eigen afscheid ziet. Van heel basale keuzes: 'wil je worden begraven of gecremeerd?' Tot de meer gedetailleerde keuzes, bijvoorbeeld de invulling van jouw afscheidsceremonie. Want hoe ziet die er uit? Hoe wil jij herinnerd worden? Wat mag worden benoemd en wat liever niet? Is er muziek en zo ja, welke en wordt die live vertolkt door muzikanten? Wil jij een boodschap achterlaten; letterlijk via een brief die wordt voorgelezen (door jezelf) of wellicht door middel van een filmpje van jezelf? Misschien wil je wel dat er geproost wordt op jouw leven. Weet in ieder geval dat er tegenwoordig heel veel mogelijk is. Niks is 'raar'; alles is goed en (bijna) alles kan.

Samen met jou streef ik naar een afscheidsceremonie die jou en jouw leven weerspiegelt. Waarin wie jij was en wat je belangrijk vond in het leven centraal staan. Een afscheidsceremonie à la jou, die op zijn beurt weer troost en nieuwe herinneringen aan je nabestaanden biedt. En die hen helpt om met een goed gevoel op jou en je afscheid terug te blikken.

Wil je meer informatie? Bel of mail me dan! Bij contact vind je hoe je mij kunt bereiken.

Gesprek voor later

Je staat midden in het leven en geniet nog volop van alles wat het leven je biedt. En toch sta je soms ook bewust eens stil bij 'de dood' en het feit dat je leven eindig is. Je vindt het een prettig idee om nu alvast iets vast te leggen voor later. Om je geliefden niet te belasten met het maken van allerlei keuzes en de vraag hoe jij het had gewild.

Misschien ben je wel religieus opgevoed, maar kun je je niet meer vinden in 'het instituut kerk'. En geloof je 'dat er meer is tussen hemel en aarde'. Je bewaart wel fijne herinneringen aan de religieuze symboliek en handelingen, maar een kerkelijke uitvaart past niet meer bij jou. Ook dan is er tegenwoordig veel mogelijk.

Samen met jou ga ik op zoek naar een persoonlijk symbool, dat jou en jouw leven weerspiegelt.  En als je dat wil, dan verbinden we aan dat symbool een handeling die betekenisvol voor jou en je geliefden is. Ik kan je ook helpen bij het duiden van hoe je in het leven staat, wat je belangrijk vindt om na te laten aan je geliefden. Samen kunnen we ook jouw 'geloof in iets' verwoorden, zodat het houvast aan jouw nabestaanden kan bieden.

Misschien vind je het ook een mooi idee om jouw levensverhaal vast te leggen voor je nageslacht. Of wil je een bijzondere periode uit je leven belichten, zodat er een beter beeld van jou en je leven ontstaat. Ook hierbij ben ik je graag behulpzaam. Er is tegenwoordig veel mogelijk: van het maken van een soort herinneringsboek(je) in kleine oplage tot een echt film of videoboodschap. Ik help je graag een keuze maken die bij jou past.

Wil je meer weten?  Bel of mail me dan! Bij contact vind je hoe je mij kunt bereiken.

Speciale herinneringsmomenten

Het is alweer een maand geleden dat je geliefde overleed. Nu word je geconfronteerd met de vraag wat te doen met zijn of haar as. Misschien is het afscheid al wat langer geleden, maar komt zijn of haar verjaardag eraan, of misschien de eerste sterfdag.
Je bent op zoek naar een manier om bij deze speciale momenten stil te staan. Ik help je daarbij graag. Er is tegenwoordig heel veel mogelijk en alles is goed en (bijna) alles kan.

Wil je meer weten? Bel of mail me dan! Bij contact vind je hoe je mij kunt bereiken.